čtvrtek 3. března 2016

Šijujuchů


 Přátelé včera byl učiněn velký krok - je to malý krok pro lidstvo, ale velký krok pro Vevku. Ušila jsem si svoje první triko! Neuvěřitelný pocit :-)

 




Dlouhou dobu jsem záviděla všem majitelkám "ouverloků", obdivovala trička na Fleru a snila o nezávislosti na  velkobochodních řetězcích, jíž jsem již dosáhla v oblasti svetrů a pletených doplňků, letních sukní, ale ty trička a úplety! No pak jsme narazila na článek na Módním pekle, kde se Ada v poslední době k mé radosti více než pomlouvání lidí na ulici (což opravdu nemám ráda), věnuje i vzdělávání v oblasti šití a její článek o šití trička mě teda hodně nakopl. Stojí v něm: "Většina domácích švadlenek se úpletů bojí a domnívá se, že je nelze šít na běžném šicím stroji. Je pravda, že overlock je lepší: steh je dokonale pružný a v jednom kroku látku sešijete a začistíte zároveň. Ale šít můžete i na normálním stroji, stačí, když bude umět aspoň entl." To je ovšem zcela zásadní věta pro můj život. Nuže potvrzuji, že je to pravda! :-)

Doplním, že krásnou látku jsem sehnala v brněnském obchodě Ardeko, celá paráda mě stála 209Kč plus 17Kč pružnou niť od Kalců. Látka na první pohled kvalitní s vysokou gramáží. Střih jsem okopírovala podle mého oblíbeného trička, bylo to jednoduché bez vsazování rukávů - a jednoduchým se má začínat, že. Z rubu jsem nic nezačistovala, úplet se nepáře a ...koho zajímá rub? Mě ne.:-) A jak píše Petra Bududub, čímž ji zdravím, úplet vše schová;-) Jen nechápu jednu věc, jak může Jana Grešáková u šití poslouchat audioknihy - můj stroj je prostě moc hlučný:-)

No a zdá se, že mé nové tričko si bude rozumět s mým novým svetříkem! Takže já jdu opět plést, aby už byl a poslouchat, neb rozuzlení se blíží!




 

53 komentářů:

  1. Nádhera... já se taky nedávno pustila do úpletu, ale protože mám malého vnuka, začala jsem u děckých věcí a je fakt, že to tak složité není.... budu muset zkusit taky něco na sebe. Jsi mě navnadila. Hezký den s pletením, zítra mi dorazí moje Malabrigo - já se táááák těším. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)) jo, při převíjení jsme si představovala, co z něj bude, ty barvy jsou nádherné....tak se moc těším!

      Vymazat
    2. S dovolením si myslím na stejný, jednoduchý co pleteš ty... Nevadí ?

      Vymazat
    3. Vůbec!!! proč ne! Až se v nich potkáme, uděláme si společnou fotku;-))

      Vymazat
  2. Ahoj Katko, tričku super, krásná barvička i vzor.
    I mě nakopl článek na Modním peklu - koupila jsem před Vánocemi pro děti uplet, stříhla jedno tričko a začala šít. Skončila jsem u výstřihu na cca měsíc. Vůbec jsem nevěděla jak na to. Pak jsem si přečetla článek a za večer bylo tričko ušíté a malá nadšená. Tak jsem další večer střihla na druhé a pak ušila pro malého. Děti jsou nadšené a já také. Teď jenom koupit nový úplet - nějaký pro mě a prubnout i tričko pro dospěláka. Teď koukám na Látky Mráz a vybírám další látky na nová trička. Chytlo mě to.
    Takže jak píšeš: Dlouhou dobu jsem záviděla všem majitelkám "ouverloků", obdivovala trička na Fleru a snila o nezávislosti na velkobochodních řetězcích, jíž jsem již dosáhla v oblasti svetrů a pletených doplňků, letních sukní, ale ty trička a úplety! - Tak já pokořila oblast pletených a háčkovaných svetrů a doplňků již dávno a teď snad přidám i oblast šitých triček a ostatního.
    Krásné tvoření přeje Tereza

    OdpovědětVymazat
  3. krásné. Zrovna toto tričko bych také chtěla jednou zvládnout. Já z úpletu pro změnu zkoušela je střihově podobné tričko http://zrucniprace.blogspot.cz/2012/08/tricka-s-vodou-cowl-neck-t-shirts.html
    ovšem také bez rukávů :) jo a na normálním stroji....no a pro mne zatím nesplněné přání jsou vlastní kalhoty....

    OdpovědětVymazat
  4. Safra, to je dneska nějakej úpletovej den :-) Jestli pojedu v úterý do Brna (Petra Bududubová mě navnadila :-) ), to abych se v tom Ardeku tak zastavila:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) určitě, s prázdnou taškou neodejdeš, mají tam krásné látky.

      Vymazat
  5. Dobře ty! Musíš si pod stroj dát několik prostírek, aby to tak nemlátilo a poslech dost nahlas:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tričko hezké. Pod stroj centimetrový filc proti mlácení a rub časem dotáhnete - v začištění a provedení spočívá velký rozdíl mezi ručním dílem a vietnamským stánkem! Liba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Ovšem troufám si tvrdit, že rozdílů mezi mým tričkem a vietnamským stánkem je přece jen víc;-)

      Vymazat
    2. Libo, tlustý stroj jsem mívala pod psacím strojem, proč mě tedy nenapadlo jej dát i pod stroj šicí? Geniální. Díky. Petra

      Vymazat
  7. Katko já žasnu nad látkou. A v kombinaci s tím pletením. To se pro sebe prostě narodilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Petro, tyrkysoví ptáčci mě nemohly nechat chladnou....

      Vymazat
  8. Tedy ten úplet frčí na všech frontách! Tričko se ti moc povedlo, gratuluji k pokoření další mety. Člověk když začne šít, víc si pak všímá, jak je šito kupované oblečení. A mnohdy tedy si neskromně řeknu, že ač nemám overlock, ušiju to líp, než jak jsou ušity hadříky v obchodu. A hlavně ten proces, kdy děti, spíš teda Šimon, si sám vybírá látky, a pak ta radost, když má nový triko a chce nosit jenom to... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Zuzko, o tom, jak je kde šito to množství oblečení v obchodech přemýšlím pořád, jen cesta ven, z toho, jinam, mi přijde ne úplně lehká...ale takové malé krůčky mě těší:-)

      Vymazat
  9. Katko, raduji se s Tebou! Svět úpletů je také úžasný. Miluji Lillestoff, těžko,velmi těžko odolávám jejich nabídce. A nejen jim. Fantazie a "velký voči" často přebijí nedostatek času.
    Pro inspiraci koukni sem, najdeš tu fotonávody na ledacos, i dětská trička, jak na lem okolo krku a jiné vychytávky: www.ekozahrada.blog.cz
    Úpletům zdar! Petra
    P.S.: Tričko vypadá fantasticky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peto, díky ! i za odkaz. jen toho času víc, tohle jsme zvládla jen díky prázdninám a babičkám, u kterých jsou děti.-)))

      Vymazat
  10. Bravo! Krasne oboje! (a aj tie obrazky na stene v pozadi)

    OdpovědětVymazat
  11. Bravo! Krasne oboje! (a aj tie obrazky na stene v pozadi)

    OdpovědětVymazat
  12. Ti ptáčci..jsou nádherní a se svetrem to bude super duo! Já to říkám pořád, že češky se neztratí..na co šáhnou, to se jim vede! Ač někdy zkouší mockrát jedno a totéž, než je výrobek takový ,jak má být, ale nevzdají se. Triko se povedlo, gratuluji! A kytičky, poslové jara taky OK!

    OdpovědětVymazat
  13. Tak už vidím, co bude moje další meta. Úplně mě to nadchlo. Moc krásné, všechno!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Kláro, je to opojné a osvobozující - směle do toho:-)

      Vymazat
  14. A vůbec, dostala jsem k jedněm vánocům šicí stroj a bojím se ho, tak mi straší v koutě....jdu najít ten článek, když je tu tak vychválen :D

    OdpovědětVymazat
  15. Taky mám na seznamu,ale ještě sbírám odvahu :-). A je to teda dokonalá kombinace!

    OdpovědětVymazat
  16. Krása Káťo!!!
    Já si na úplet taky vůbec netroufám...A teď všude tolik úpletových výzev! :)

    OdpovědětVymazat
  17. To je vážně nádhera :-)) Já tyhle barvy taky můžu :-) No a svetřík ladí dokonale :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den Katko,
    nad Vašim článkem jsem se vrátila zpět o cca 5let, kdy jsem zkoušela obdobně šít tričko. "Chytlo" mě to, ale tímto jsem zatoužila po 100%výsledku a po pár ušitých kouscích na běžném šicím stroji jsem se stala šťastnou majitelkou "ouverloku" :-D (použiji Váš vtipný výraz). Od toho okamžiku jiná, než vlastní trička téměř nenosím...
    P.S. vyzkoušejte na lemy/okraje dvojjehlu - chce to trochu cviku šít z líce (a nejdřív zažehlit šířku okraje) + špulka navíc, ale výsledek je super!
    Přeji hodně radosti a spokojenosti při šití a držím palce! :-)
    GÁBINA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Overlock by byl sen, ale ted jsme si splnila sen o novém fotáku, takže to si ještě počkám, zatím jsme spokojená s tím co mám.:-) díky za tip na dvojitou jehlu, zatím si nedovedu představit, kam dám tu druhou špulku:-)

      Vymazat
  19. Nahoře na šicím stroji máte určitě dva držáky na niti. Na každý dáte jednu špulku, potom vedete obě nitě současně celým mechanismem navlékání (jen je třeba dávat pozor, aby se nitě nepropletly, lépe navlékat každou nit zvlášť) až k jehlám a do každé jehly pak jednu nit - a může se začít šít...:-) G.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahoře na šicím stroji mám právě držák jen na jednu špulku, jinak bych si to asi nějak dala dohromady sama:-) takže na mém stroji to předpokládám nepujde... mám asi starší stroj (z roku 2002).

      Vymazat
    2. Aha, tak to se omlouvám - to jsem špatně pochopila, nenapadla mě varianta s jedním držákem. Já i na starším stroji jsem měla dva trny na nitě...tak tady nevím, jak poradit... :-( :-)

      Vymazat
    3. V pohodě:) ono mi to zatím takto stačí, než zase budu mít čas na šití, to uběhne hodně vody, děti už jsou zase zpátky z prázdnin a začne normální režim:-)

      Vymazat
  20. Bezva barva i vzor. To ti bude slušet!
    Kdysi jsem si také šila trika. Ani nevím, proč jsem s tím přestala.
    Dám si vyčistit šicí stroj a jdu na to. Díky za nakopnutí.

    OdpovědětVymazat
  21. Nádhera, gratuluju a obdivuju!!!
    Mám starý stroj po prababičce,je zabudovaný ve stolku. Když se zamotá nit, složitě se do něj leze. Zkoušela jsem se naučit šít, ale dopadlo to strašně a od té doby nemám odvahu.

    OdpovědětVymazat
  22. Katko, jsi hvězda... tričko je nádherné!!! Kdysi dávno jsem si také šila na sebe, ale úpletů se tak nějak také bojím, takže obdivuji... a se svetrem to bude ještě vyšší level!!!

    OdpovědětVymazat
  23. smekám, pro mě je úplet stále noční můra

    OdpovědětVymazat
  24. Teda Katko, já se od vás zase nakazila.....už spřádám plány na triko. :-) Vytiskla jsem si ten postup, mimochodem je fakt super podrobný. Zatím jsem šila spíš z normálních látek, tak uvidíme jak budu zvládat úplet. Jak modrou nemusím, tak ty vaše kombinace se mi moc líbí. Stále a znovu mě s Helčou něčím novým inspirujete. Jsem ráda, že tu jste. :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Teda Katko, já se od vás zase nakazila.....už spřádám plány na triko. :-) Vytiskla jsem si ten postup, mimochodem je fakt super podrobný. Zatím jsem šila spíš z normálních látek, tak uvidíme jak budu zvládat úplet. Jak modrou nemusím, tak ty vaše kombinace se mi moc líbí. Stále a znovu mě s Helčou něčím novým inspirujete. Jsem ráda, že tu jste. :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Teda Katko, já se od vás zase nakazila.....už spřádám plány na triko. :-) Vytiskla jsem si ten postup, mimochodem je fakt super podrobný. Zatím jsem šila spíš z normálních látek, tak uvidíme jak budu zvládat úplet. Jak modrou nemusím, tak ty vaše kombinace se mi moc líbí. Stále a znovu mě s Helčou něčím novým inspirujete. Jsem ráda, že tu jste. :-)

    OdpovědětVymazat