čtvrtek 18. února 2016

Cruden!



Tak je to tu - moje dá se říct, životní dílo:-)) je hotové. Ale vezmu to od začátku, ano?

Na začátku jsem chtěla vestu. Líbí se mi vesty s košilí, prostě takový trochu ležérní kancelářský styl :-) Pak jsme s Vlněnou sestrou začaly pronikat do tajů pletení "fair isle" a Ysolda Teague jakoby vyslyšela mé myšlenky a v listopadu před mými narozeninami zveřejnila návod na vestu Cruden! Narozeninové příspěvky jsem investovala do vlny a bylo rozhodnuto!
Vybrat 7 odstínů tak, aby k sobě šly a zároveň byly dostatečně kontrastní, byl pěkný oříšek a věnovala jsem tomu hodně času. Nakonec stejně zvítězila moje bezpečná a oblíbená kombinace - šedá s růžovou, modrou a tyrkysovou. Příze Felted Tweed DK (Clay (2x), Peony (1x), Duck Egg (1x)) a Fine Tweed (Nappa (2x), Nidd (2x), Beresford (0,2) a Monsal Dale (1x) jsou na vyplétání norského vzoru ideální:-)


Poctivě jsem si udělala vzorek, ještě jsem doladila barvy, po delším váhání použila nakonec jehlice 3 (oproti 3.25 v návodu) a vybrala velikost 41 1/2.


Tělo se pletlo rychle a byla to zábava:-). Pak přišla pro mě úplně nová technika - pletení s tzv. můstky:-) Používají se proto, abychom mohli pokračovat v pletení v lícu - tam, kde budou otvory pro výstřih a průramky, se pak můstky prostřihnou:-). U tohoto návodu se na můstky nahodilo 5 ok a barvy se střídaly po jedné, což vytvořilo pěkné proužky.


Po upletení výstřihu a průramků vypadala vesta takto:-)



Cruden má krásně vypracované vychytávky - jednou z nich je, že šev na ramenou je vedený trochu níže na zádech, aby při pohledu zepředu nebyl viditelný a byl tam krásně vedený vzor...k tomu účelu se ještě o kousek přilétá přední část raměnních pruhů. Ve výsledku pak vesta vypadala takto.


Mostky se obháčkováním zajistí proti párání a může se jít stříhat:-)



Pak už zbývají jen závěrečné úpravy:-) Zapošívání tisíců konců ...


a  dopletení lég kolem průramků a výstřihu (ukončovala jsem pomocí šitého ukončení E. Zimmermann)

 A je to:-)


Můstky jsem asi na dvou místech raději ještě prošila v ruce zpětně, myslím, že se mi podařilo sem tam nitku prostřihnout špatně, přikládám to svojí zbrklé povaze:-) ale jinak jsem s výsledkem moc spokojená - podruhé už budu vědět víc, na co si dát pozor.
Videa Vlněných sester o pletení fair isle k vidění zde.




Tož tak. Věřím, že mi bude příliš dlouhý příspěvek odpuštěn, neb bude třeba někomu užitečný....směle do toho! Je to zábava a výsledek stojí za to:-)
Hezký den:-)

39 komentářů:

  1. Jako by nestačil ten šílený fair isle vzor - a ještě do něj stříhat... Bože, chraň, abych snad jen pomyslela na nějakou takovou věc!!! Kateřino, je to krása převeliká, práce, vzor, barvy a Kateřina uvnitř :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já zase obdivuju to poctivé pletení vzorku a dolaďování barev... já zásadně pletu od oka a dolaďuju na místě... případně pletu podle návodu, ale na úplně jiných jehlicích, takže i podle jiné velikosti, nebo pletu odzhora a návod je zespodu...
    Vesta je moc hezká. No a stříhání- to je velký dobrodružství. Mám za sebou jedno, ale prošívala jsem na stroji.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem spíš bezvzorkový typ, ale u takovéhoto kousku bych to bez vzorku nezkoušela...občas se to vyplatí jít sám proti sobě a překonávat se..:-)

      Vymazat
  3. To je parádní kousek! A ten rub-precizně vyplétaný...Katko tleskám! Kéž bych se jednou k tomu vypracovala také. I barvy s citem vybrané, opravdu krásná práce!A sluší MOC!

    OdpovědětVymazat
  4. Katko jedním slovem nádhera...třeba se za pár let též odvážím na nějaký malý fair isle vzorek do sedla...Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Katko, moc ti sluší. Barvy - žůžo labůžo, však víš. Tak ať se ti Cruden báječně nosí, máš být na co pyšná.

    OdpovědětVymazat
  6. Obdivuji odvahu do toho stříhat :) Ale to zapravení je fakt dokonalé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, Petro! Řekla bych to takhle: vyfotila jsem tu nejdokonalejší část:-))))

      Vymazat
  7. Tak to je skvostný kousek - obdivuji krásný výběr barev a odvahu zrealizovat složitý návod...já měla jen při čtení oči navrch hlavy! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Katko, vesta je parádní. Co už teď pro tebe bude výzva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Lenko:-) Výzev je spousta, hlavně jsou to výzvy pro moji peněženku :-o

      Vymazat
  9. No tak to je teda nářez ... a ta fotečka před prostříháním je teda kus ... jsi dobrá ... A výsledek ti sedí krásně ... barvičky ty tvé ... Moc chválím

    OdpovědětVymazat
  10. Je to vážně nádherný kousek :) Moc obdivuji a jsem ráda, že jsem ho před stříháním viděla naživo :))

    OdpovědětVymazat
  11. už bych jen opakovala, co je výš. každopádně budiž ti odpuštěn dlouhý příspěvek, tenhle kousek si ho rozhodně zaslouží.

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. To je taková krása! Pro mne zatím nedostižná, ale třeba se někdy přiblížím... Nádhera, barvy, vyplétání, úhlednost. Fakt. Ohromeně jen čučím... a jak ti sluší. Prostě už asi ani nemám víc slov... a ho v Praze uvidím naživo... :-).m.

    OdpovědětVymazat
  14. Díky za obeznámení s krásnou vestou! tyhle barevné shetlandské vzory já nejradši. Ještě jsem steeks nedělala, docela mě to láká - takže díky i za video návod!
    Akorát mě trochu nakrklo :), když vidím ty tenký bílý chloupky, jak čouhají v pletenině, mě by to totiž štvalo, měla bych pocit, že zamezují tomu, aby byl přesně vidět vzorek. taky mi připomínají kočičí chlupy a těch mám na oblečení za celý život dost. Asi moje úchylka.

    Obdivuju výběr barev, to není sranda a je to asi jediná věc (krom peněz), co mě brzdí, abych začala takový nějaký vzor. Je to zároveň zábavné dobrodružství, ale... nechci, aby mi to neklaplo. Jó, pletení je vzrůšo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je to vlna chlupatá, zase má to své kouzlo, v nějaké kulaté vlně by to nebylo ono, krásně to splývá...jo, pletení je vzrůšo:-)

      Vymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Šikulka! Tvoje vesta je výzva. Ráda bych se pokusila o pánský model v teplých odstínech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by byla krása:-) Je to zábava to vyplétání, mě to moc baví:-)

      Vymazat
  17. Tak to je úlet:-)) Nepochopím nikdy, obdivuju nesmírně. Tvou trpělivost především. Užij vestu ve zdraví, holčičko, sluší Ti MOC! J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, dík, trpělivost je zrovna ctnost, která mi silně chybí, takže možná si ji tím trénuju? dík moc:-)

      Vymazat
  18. Je naprosto báječná a hrozně hezky k vám sedí - barevně i střihem. Musela jsem si koupit materiál aspoň na rukavice:-).

    OdpovědětVymazat
  19. Ta je!!! Pletení nerozumím ani zbla, takže popis postupu je pro mě španělská vesnice, ale vesta je fakt krásná a hlavně vy v ní :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Dokonalé! Jde mi z té krásy normálně mráz po zádech :-).

    OdpovědětVymazat
  21. Já zatím Fair-Isle pletla jen čepici (pánskou a jen ze dvou barev) a i tak to byla šílená práce :))) Nedovedu si představit upinožit vestu a pak čapnout nůžky a stříhat to. Ta představa, že se to rozpáře... asi by mě strachy piclo. Takže pokud se vůbec kdy dám do vícebarevného Fair-Isle, tak to bude nejspíš jen bordura dole nad rantlem svetru (třeba i široká) a nad rantlem rukávů, ale do pletení můstků a jejich následnému stříhání se nejspíš nedám. Na to nemám odvahu. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebojte se toho, ono se všechno dá naučit:-) a když oko utáká, tak s echytne:-) at se daří, děkujeme za všechny milé komentáře!

      Vymazat
  22. Pozorně prohlížím, to je taková nádhera! ♥

    OdpovědětVymazat